Keurmerk icoon

Mooivakonderwijs is CRKBO geregistreerd en is in het bezit van het NRTO keurmerk.

Niks missen?

Meld je aan voor het laatste mooivakonderwijs-nieuws. Zo weet je altijd wanneer nieuwe cursussen starten of informatie bijeenkomsten plaatsvinden.

nieuws

Van ICT-er naar metselaar: door de lessen van Henri Boxstart

De schuifdeuren openen voor je neus. Wandelend door de gang hoor je om je heen toetsenborden tikken, telefoons rinkelen en mensen mompelen. Je ploft neer achter je bureau en drukt de aan-knop in. Daar ga je weer. Weer een dag staren naar die vierkante bak licht. Met slechte filterkoffie en in een inspiratieloze omgeving. Pfff. Stel je voor… je bent ICT-er en het helemaal beu om de hele dag achter je computer te zitten. Gelukkig heb je vanavond weer metsel-les van Henrie Boxstart bij Mooivakonderwijs.

Lekker buiten bouwen

‘Deze ICT-er was mijn deelnemer heeft na de cursus zijn baan opgezegd. Hij is zijn eigen metselbedrijf begonnen. Nu brengt hij zijn tijd lekker buiten door, aan het bouwen. Hij verdient nu weliswaar minder, maar hij is een stuk gelukkiger. En dat vind ik het mooie aan lesgeven: ik kan mensen helpen om iets te leren wat ze écht heel leuk vinden.’ Henrie is alweer een aantal jaar docent houtbouw en steenbouw bij Mooivakonderwijs. Hij geeft al bijna 30 jaar les. Hiervoor deed hij dat bij de LTS. De school waar hij zelf vroeger ook op zat.

Zijn vak overbrengen

‘Ik voelde toen al wat ik nu nog steeds voel. Ik vind het heel leuk om mensen iets nieuws te leren. Iets waar ik zelf goed in ben en aardig onder de knie heb aan een ander uitleggen. Daarom deed ik de lerarenopleiding.’ Na zijn lerarenopleiding gaf hij les in bouwtechniek. Dat deed hij heel lang. ‘Maar de laatste jaren merkte ik dat ik mijn vak niet meer goed kwijt kon. De lessen waren heel breed geworden. En de motivatie van de leerlingen viel me tegen. Daarom ben ik écht heel blij dat ik nu mijn vak weer kan overbrengen aan gemotiveerde mensen bij Mooivakonderwijs.’

Timmeren als therapie?

Iedereen is welkom tijdens de lessen van Henrie. ‘Mensen die al professioneel bezig zijn als zzp’er bijvoorbeeld. Of mensen die zelf thuis een aanbouw willen zetten. Ik heb ook mensen in mijn groep die gewoon lekker met hun handen bezig willen zijn. Zij zien het als een soort therapie. We beginnen tijdens de cursus allemaal op 0. En heeft iemand al wel ervaring? Dan zeg ik vaak dat ze alles wat ze al weten mogen vergeten. Probeer het maar aan te leren zoals ik het ga vertellen. Dan weet ik zeker dat ze het goed leren.’

Een didactische blik

Alle lessen die Henrie geeft, heeft hij zelf ontwikkeld. Hij is niet iemand van de boeken. Hij vormt zijn lessen op basis van zijn praktijk- studie- en werkervaring. ‘Doordat ik de lerarenopleiding deed, ben ik didactisch onderlegd’. Daarom ga ik naast het vormgeven van mijn eigen lessen, ook voor andere bouw- en kluscursussen lesmateriaal maken. Dat doe ik in samenwerking met de vakmensen van andere disciplines. Mooivakonderwijs investeert graag in lesmateriaal waarin waardevolle kennis van ervaren vakmensen voor een nieuwe generatie wordt vastgelegd. En met mijn ruime leservaring kan ik nieuwe docenten goed begeleiden’.

Twee linkerhanden? Juist dan moet je meedoen!

‘Mijn belangrijkste tip voor mensen die twijfelen om een cursus te doen? Doe het gewoon! Ik hoor heel vaak ‘Ik heb twee linkerhanden hoor’ of ‘Vroeger werd me altijd gezegd dat ik helemaal niet handig ben’. En daarom zijn deze mensen nooit eerder aan zo’n cursus begonnen. Maar ik geloof dat iedereen handig is. Je moet alleen eerst oefenen. Dus: ben niet bang om te beginnen en lekker met je handen te werken. Wie weet zie ik je in een volgende cursus.’

Wij maken gebruik van cookies!

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Meer info