Keurmerk icoon

Mooivakonderwijs is CRKBO geregistreerd en is in het bezit van het NRTO keurmerk.

Niks missen?

Meld je aan voor het laatste mooivakonderwijs-nieuws. Zo weet je altijd wanneer nieuwe cursussen starten of informatie bijeenkomsten plaatsvinden.

nieuws

Alles wat je moet weten over de vakopleiding tot glazenier

Al 10 jaar kun je bij Mooivakonderwijs professionele vakscholing glastechnieken volgen. De vakopleiding voor het beroep van glazenier focust zich op de meest voorkomende koude- en warme glastechnieken. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden om dit beroep zelfstandig uit te voeren. Je krijgt les van gediplomeerde glazeniers met leservaring. De opleiding bestaat uit 10 onderdelen. Sommige modules volg je na elkaar. Andere modules kun je ook gedeeltelijk naast elkaar volgen.

Deze opleiding is voor hobbyisten en liefhebbers van glastechnieken die professioneel aan de slag gaan

Wil je op professioneel niveau het vak van glazenier beoefenen? Heb je passie voor glas en doorzettingsvermogen? Dan is dit dé opleiding voor jou.  Leeftijd en achtergrond zijn niet belangrijk. Als je al wat praktische ervaring hebt met een ander creatief of technisch vak, dan is dat een goede basis. Er kunnen 8 tot 10 deelnemer meedoen aan elke module.

Je krijgt een individueel kennismakingsgesprek

In dat gesprek maken we concrete afspraken over de opleiding en je deelname. Met het lezen van deze brief bereid je je alvast goed voor op dat gesprek én de opleiding.

De vakopleiding is modulair opgebouwd

 • Opstaptoets

 • Basismodule glas in lood

 • Vervolgmodule glas in lood

 • Module Tiffany

 • Module brandschilderen

 • Leren ontwerpen

 • Module glasfusing

 • Module reparatie-restauratie

 • Bezoek aan excursie/expositie

 • Je maakt voldoende stage-praktijkuren

 • Je krijgt je eindbeoordeling aan de hand van een eindopdracht

Oefen extra in de praktijk

Zorg ervoor dat je naast de lessen regelmatig oefent in de praktijk. Je kunt die praktijkoefeningen thuis doen of bij een (culturele) werkplaats bij jou in de buurt.  We adviseren je om gemiddeld 8 tot 12 uur per week te werken aan een opdracht. Afhankelijk van je leertempo kun je op het advies van je vakdocent bepaalde technieken extra oefenen.

Je vakdocent adviseert je over je stageperiode

Dat doet de docent op basis van je opstaptoets en je ontwikkeltempo in de modules. De duur, omvang en de stagelocatie kiezen jullie in overleg.  Samen vinden we een passend stageadres. Daar doen we allebei ons best voor.  Je loopt minstens 120 uur stage als je de hele opleiding volgt. De leerdoelen die daarbij horen, krijg je van Mooivakonderwijs.

Verplichte praktijkopdrachten zet je in je portfolio

Voor het goed doorlopen van deze vakopleiding moet je de praktijkopdrachten verplicht maken. Per module geven we aan waaraan je moet voldoen.  Naast de verplichte technieken en vrije opdrachten maak je ook korte reflectieopdrachten. Je krijgt dit projectformulier van ons. Je complete portfolio lever je in bij je aanvraag voor het eindexamen.

Je maakt praktijkgerichte toetsen

Je volgt een praktijkgerichte opleiding. Daarom zijn de toetsen ook praktijkgericht. De vakdocent van de module sluit de module af en beoordeelt (ook tussentijds) de kwaliteit van de verplichte opdrachten. De docent beoordeelt ook of je de theorie beheerst in een reflectieopdracht. Je krijgt in elke module een schriftelijke beoordeling van al je behaalde leerdoelen. Je krijgt het beoordelingsformulier aan de start van elke module.

Het niveau en de kwaliteit van de opleiding

Mooivakonderwijs B.V. is geregistreerd in het CRKBO register en voldoet aan de kwaliteitscode voor onderwijsinstellingen in het kort beroepsonderwijs. Alle vakscholing is vrijgesteld van btw. Mooivakonderwijs BV heeft het NRTO-keurmerk. Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk mag je ervan uitgaan dat we voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Dat zijn eisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, goede dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel. Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of we aan de kwaliteitseisen voldoen. De Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) geeft het NRTO-keurmerk af.

De examencommissie bestaat uit onafhankelijke leden uit het vakgebied en van buiten de opleiding. De kwalificatiedossiers van het MBO  zijn het kader voor de leerdoelen en examencriteria van de vakopleiding. Je kunt het beroepsniveau van de opleiding vergelijken met praktijkniveau MBO-4. Het leidinggevende onderdeel is dan vervangen door zelfstandig ondernemerschap. Het examenreglement voegen we toe bij de uitreiking van de eindopdracht.

Meld je aan voor de hele opleiding of per module

Je schrijft je in via de website Mooivakonderwijs. Nadat je je hebt aangemeld voor de vakopleiding of als je tijdens het volgen van een module aangeeft dat je de hele opleiding wilt volgen, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

Elke module start meerdere keren per jaar

Je ontvangt het lesrooster als je je definitief inschrijft. Je volgt een modulaire opleiding dus je ontvangt per module een lesrooster. De roosters vind je hier.

Er is genoeg werk voor zelfstandig gevestigd glazeniers

In 2023 is er genoeg werkgelegenheid voor zelfstandig gevestigd glazeniers. De opdrachten bij glasateliers trekken voldoende opdrachtgevers. Ook als zelfstandig gevestigd glazenier kun je een eigen klantgroep opbouwen. Een tot twee keer per jaar ben je welkom op onze inspiratiemeetings. Daar ontmoet je ervaren zelfstandig werkend glazeniers en kun je ervaringen uitwisselen en kennis opdoen.

Maak een afspraak

Stuur maar een mailtje naar liesbeth.neef@mooivakonderwijs.nldan plannen we een afspraak in.

Anderen bekeken ook

 • Basiscursus brandschilderen, glastechniek Glastechnieken

  Basiscursus brandschilderen, glastechniek

  Over deze cursus brandschilderen (60 lesuren) Het brandschilderen is een al eeuwenoude monumentale kunstvorm, waarbij …

  Kosten €924,-
  Lessen 12
  Locatie Den Bosch
  Bekijk vakscholing
 • Basiscursus glas in lood Glastechnieken

  Basiscursus glas in lood

  Over deze opleiding basis glas in lood (60 lesuren) - Hilvarenbeek, Tilburg of DenBosch Mooivakonderwijs B.V. …

  Kosten €924,-
  Lessen 12
  Locatie Den Bosch
  Bekijk vakscholing

Wij maken gebruik van cookies!

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Meer info