Keurmerk icoon

Mooivakonderwijs is CRKBO geregistreerd en is in het bezit van het NRTO keurmerk.

Niks missen?

Meld je aan voor het laatste mooivakonderwijs-nieuws. Zo weet je altijd wanneer nieuwe cursussen starten of informatie bijeenkomsten plaatsvinden.

nieuws

Je hart volgen en een droom verwezenlijken

Volgen van een klusprogramma om uiteindelijk een oude boerderij in Catalonië op te knappen.

Jordi Benning – deelnemer klusprogramma Mooivakonderwijs

De ambitie

Het runnen van een kleine regeneratieve boerderij, gelegen te midden van de heuvels van Catalonië. Dat is de droom van mijn vriendin, die daar vandaan komt, en mij. Sinds enkele jaren zijn we bezig met het opdoen van de nodige ervaring op een regeneratieve boerderij bij ons in de buurt, Bodemzicht genaamd. Daar leren we alles over het bodemleven, topsoil, No Dig Market Gardening, holistisch management en grazen. Alles wat we nodig hebben om met het boerenbestaan een positieve impact op onze directe omgeving te kunnen hebben, zowel sociaal als ecologisch.

Duurzaam wonen in een opgeknapte boerderij

De keuze voor Catalonië werd uiteindelijk bepaald door het feit dat mijn vriendin daar vandaan komt, de grondprijzen daar een stuk goedkoper zijn en je er prachtige oude bossen hebt. Deze goedkope prijzen zijn ontstaan door de leegloop van het platteland. Je hebt er vast wel eens over gelezen dat je een heel dorp in het midden van de bergen kunt kopen voor één euro. Zo extreem is misschien wat overdreven, maar feit blijft dat het platteland in Spanje, zoals in meer landen, langzaam leegloopt. Gevolg daarvan is dat veel van de oude boerderijen in slechte staat zijn en behoorlijk wat werk nodig hebben om opgeknapt te worden.

Klusprogramma Mooivakonderwijs

Want naast het runnen van een kleine boerderij en het willen vergroten van de biodiversiteit, zullen we ook gewoon fijn willen wonen. Voor het opknappen van zo’n boerderij moest ik nog wel de nodige skills ontwikkelen. Zodoende kwam ik bij dit klusprogramma terecht! Alles komt hier zo’n beetje aan bod, zoals loodgieten, elektra, timmerwerk, stuken, schilderen. Daarom voelde het voor mij ook als een logische stap om via dit programma aan het werk te gaan als klusser en zo, net als op de boerderij, de nodige ervaring op te doen die later van pas zal komen bij het verwezenlijken van onze droom.

Meer informatie over dit klusprogramma