Keurmerk icoon

Mooivakonderwijs is CRKBO geregistreerd en is in het bezit van het NRTO keurmerk.

 • Glastechnieken

  Korte basiscursus glas in lood

  Kosten €475,-
  Startdatum
  Bekijken
  • Certificaat van erkend opleidingsinstituut
  • Aantrekkelijke cursus om het ambacht te ervaren
  • Zeer ervaren vakdocenten
  • Prettige en ruime werkplaats
 • nieuws

  Spiksplinternieuw en tóch historisch

  Gerda Geene - leermeester glastechnieken

  Dat is ’t mooie van glas in lood. De oudste glas-in-loodramen komen uit de negende eeuw. Je vond ze vooral in kerken en kathedralen. Tegenwoordig plaatsen we nieuwe glas in lood ramen tussen dubbel glas. Modern én duurzaam. ‘Zo maak je van iets eeuwenouds weer iets van nu, van deze tijd’ vertelt Gerda. Gerda Geene is leermeester glastechnieken en geeft les bij Mooivakonderwijs. Ze vertelt ons over de schoonheid van haar vak.

  Gebaseerd op het werk van een smid

  Het mooiste project van Gerda was dat voor de zoon van een smid. Hij woonde in een behoorlijk huis met prachtige oude deuren. ‘Zijn vader maakte ooit een haardstel van smeedijzer. Toen dat haardstel werd geveild, kon de zoon het stuk helaas niet betalen. Maar de originele ontwerpen had hij nog’. Op basis van die ontwerpen maakte Gerda vier glas in lood ramen voor de deuren van het huis. Met oud groen glas wat bewaard was uit de originele deuren van het huis, prachtige glasemblemen en over de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. Zo ontstonden er historische en toch nieuwe deuren.

  Adembenemend glaswerk in een kerk

  Daar ontstond haar fascinatie voor glas. Eigenlijk al toen ze heel jong was. ‘Het materiaal. Wat zonlicht doet. Spelen met kleuren en licht en structuren.’ Maar het duurde even voordat ze wat met die passie deed. ‘Ik was klaar met een cursus schilderen en wilde iets nieuws. Glas in lood gaf een extra dimensie: brandschilderen én spelen met licht. In de buurt volgde ik een opleiding tot glazenier. En vanaf toen was ik verslaafd.’

  Deze drie dingen samen maken het lesgeven zo leuk

  ‘Ik geef heel graag les bij Mooivakonderwijs. Van origine ben ik onderwijsassistent in het basisonderwijs. Dus ik heb wel wat met lesgeven. Ik kan mijn passie kwijt én ik werk met gemotiveerde mensen. Die dingen samen maken het lesgeven voor mij echt heel erg leuk om te doen’. Gerda vindt het mooi om te zien hoe iedereen zijn of haar eigen interpretatie geeft aan de opdrachten. ‘Deelnemers kiezen toch iedere keer weer voor andere vormen of kleurencombinaties. Iedereen kan er zijn of haar eigen creativiteit in kwijt’.

  Ateliers hebben hun handen vol

  Met de stijgende gasprijzen van afgelopen winter willen mensen van het enkel glas af. Want die ramen zijn niet goed geïsoleerd. ‘Maar de schoonheid van het glas in lood willen de meeste mensen wel behouden. Daarom zie je dat de vraag naar nieuwe glas in lood ramen toeneemt. We zien het ook in onze groepen. Die zitten lekker vol!’. Samen met Anja van Aalen, JanHein van Stiphout en Anjo Brohm geeft Gerda alle lessen over glastechniek bij Mooivakonderwijs. Je kunt lessen volgen over glas in lood, brandschilderen, fusing, glasblazen en binnenkort volg je ook een workshop Tiffany.

  Heb je belangstelling voor één van de cursussen over glastechniek? Dan kun je kennismaken met het vak door een workshop te volgen. Of je komt naar een informatiebijeenkomst. Die zijn vaak tijdens lesdagen. Zo proef je meteen wat sfeer!

  Interview: Lisa Holdijk - mei 2023

  Anderen bekeken ook

  • Basiscursus brandschilderen, glastechniek Glastechnieken

   Basiscursus brandschilderen, glastechniek

   Over deze cursus brandschilderen (60 lesuren) Het brandschilderen is een al eeuwenoude monumentale kunstvorm, waarbij …

   Kosten €924,-
   Lessen 12
   Locatie Den Bosch
   Bekijk vakscholing
  • Basiscursus glas in lood Glastechnieken

   Basiscursus glas in lood

   Over deze opleiding basis glas in lood (60 lesuren) - Hilvarenbeek, Tilburg of DenBosch Mooivakonderwijs B.V. …

   Kosten €924,-
   Lessen 12
   Locatie Den Bosch
   Bekijk vakscholing
  • Workshop glas in lood Glastechnieken

   Workshop glas in lood

   Over deze workshop glas in lood Ontdekken of werken met glas in lood iets voor je is? Volg dan een workshop op een …

   Kosten €99,-
   Lessen 1
   Locatie Den Bosch
   Bekijk vakscholing